Siirry pääsisältöön

Paikallista voimaa

Vaasan seutu

Stormossen – koska sillä on väliä

Stormossen oli pioneeri Suomen ensimmäisenä kunnallisena jäteyhtiönä vuonna 1985, jolloin rakennettiin ensimmäinen kotitalousjätteen käsittelylaitos. Laitoksemme tuottaa paikallisesti korkealaatuista ja luotettavaa kompostimultaa ja biokaasua lietteestä ja biojätteestä. Sijaitsemme Mustasaaressa, keskellä Vaasan seudun energiakeskittymää.

Stormossenilla on aina katse tulevaisuudessa. Ensimmäinen julkinen tankkausasemamme biokaasulle avattiin vuonna 2017, ja toinen asemamme avataan 2020. Alueellamme biokaasua käytetään myös paikallisliikenteessä. Vaasan kaupungin kaksitoista bussia kulkee biokaasulla. Biokaasulaitoksen käsittelykapasiteetti on 32 000 tonnia vuodessa, josta puolet biojätettä ja puolet puhdistamolietettä. Laitoksen tuotantopotentiaali on 2,63 miljoonaa normaalikuutiometriä (Nm3) biokaasua. Tämä vastaa noin 1,58 miljoonaa kuutiometriä puhdasta metaania ja 16 GWh energiaa.

Kiertotalous ja jätteiden hyödyntäminen ovat meille tärkeitä ja vuonna 2019 loppusijoitimme vain 0,8 prosenttia kotitalousjätteestä. Puolet ohjattiin energiantuotantoon, kolmasosa biokaasun tuotantoon ja viidesosa muuhun materiaalihyötykäyttöön. Teemme näin, koska sillä on väliä.

Pirkanmaa

Pirkanmaan Jätehuolto – ympäristölle paras

Nokian Koukkujärvelle valmistui kesällä 2021 biolaitos, Biomylly, jossa tehdään biokaasua, lannoitteita ja multaa 17 kunnan biojätteistä ja Nokian kaupungin puhdistamolietteistä.

Laitoksessa on kaksi erillistä linjaa, kuivalinja biojätteille ja märkälinja lietteille. Tämä mahdollistaa biojätteiden jatkojalostamisen luomulannoitteeksi, ja typen ja fosforin korkeatasoisen ravinnekierron. Laitoksessa käsitellään vuosittain 24 000 tonnia bio- ja puutarhajätteitä sekä 10 000 tonnia puhdistamolietteitä.

Laitoksen tuotantopotentiaali on 5,29 miljoonaa normaalikuutiometriä (Nm3) biokaasua (eli 5 290 000 Nm3). Tämä vastaa noin 3,23 miljoonaa kuutiometriä puhdasta metaania (eli 3 231 600 Nm3) ja 32,316 GWh energiaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) myönsi hankkeelle 4,55 miljoonaa euroa energiakärkihanketukea.

Katso Biomyllyn esittelyvideo.

Pirkanmaan Jätehuolto – teemme yhdessä päivittäin satoja ympäristötekoja

Etelä-Karjala

Lappeenranta, Kukkuroinmäen käsittelykeskus

Kukkuroinmäen biokaasulaitos – Puhdasta paikallista BIG-biokaasua Etelä-Karjalasta

Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n biokaasulaitos valmistui Kukkuroinmäen käsittelykeskukseen toukokuussa 2020. Laitoksessa tuotetaan eteläkarjalaisista biojätteistä ja puhdistamolietteistä puhdasta, paikallista ja kotimaista liikennepolttoainetta, biokaasua.

Kukkuroinmäen laitos on kuivatekniikkaan perustuva biokaasulaitos. Kuivaprosessi soveltuu erityisesti biojätteiden käsittelyyn ja se säästää energiaa ja vettä. Prosessissa syntyvä ravinnepitoinen neste hyödynnetään maanparannuksessa ja teollisuuden prosesseissa. Kiinteästä käsittelyjäännöksestä jalostetaan maanparannustuotteita.

Biokaasulaitoksen käsittelykapasiteetti on 19 900 tonnia vuodessa. Siitä biojätteiden osuus on noin 6 300 tonnia ja puhdistamolietteiden osuus noin 13 600 tonnia. Laitoksen tuotantopotentiaali on 2,05 miljoonaa normaalikuutiometriä (Nm3) biokaasua. Tämä vastaa noin 1,2 – 1,3 miljoonaa kuutiometriä puhdasta metaania ja 12 300 megawattituntia energiaa.

Etelä-Karjalan Jätehuollon tuottamalle BIG-biokaasulle on myönnetty sekä  Avainlippu että Joutsenmerkki (lupanumero 4099 0016).

Katso video: Biojätteen matka biokaasuksi

Tervetuloa tankkaamaan!

Pohjanmaa
Pirkanmaa
Etelä-Karjala